Boyarsky Murphy : Sliver House

sliver_house_1.jpg

The Sliver House (its owner prefers to call it the Glass House) has been built on the site of a single-storey wine vault that served the adjacent pub. From the street it looks impossibly small, with a 3m frontage and 8m height. It looks even smaller because of its wide and high neighbors, all brick, terracotta, stucco and tall sash windows: those great stalwarts of Victorian life, the terraced and the public house.

sliver_house_7.jpg

Designed by Boyarsky Murphy, the ‘Sliver House’ [London] is a small home inserted into existing space ‘between’ two existing housing units. Nearly entirely defined by the codes and building restraints, the form of the house takes the shape of a wedge – inserting itself between the two volumes with as little impact as possible. To this end, the building has no physical impact on the back wall of the existing structures – not even puncturing it for plumping, etc – as seen in the photo below.

sliver_house_2.jpg

What looks as if it would be a tight, even cramped space, opens to a generous open floor plan the expands in width to 6 meters. The feel of openness is further enhanced by opening the back of the house to a roof terrace, partially enclosed by the pre-existing brick wall from the adjacent building [below]. The project is an interesting comparison to the ‘Parasite Architecture‘ featured on MNP last week. Instead of attaching itself to an existing structure and drawing support from it – both structurally and mechanically – it inserts itself as an entire volume into an existing ’empty’ space between buildings.
sliver_house_3.jpg

sliver_house_4.jpg

sliver_house_6.jpg

::axon view from BDonline::

::images from Boyarsky Murphy’s website::

::via BD Online::

Posted: April 10th, 2007
at 11:58am by orangemenace


Categories: architecture,my ninja, please,housing,featured ninjas

Comments: No comments



 

Leave a Reply