Archive for the ‘natural ventilation’ tag

Brick Studio, by Cassion Castle Architects

external-view-3.3

Designed for a product designer in East London, the Brick Studio – design by Cassion Castle Architects – looks to employ what Cassion Castle calls “stealth tactics” to create an anonymous exterior that blends with the brickwork of the street. To achieve this goal, the form of the building has been kept simple and matching brick will be used in the construction of the facades. This, however, is where the similarities with the surroundings end.

Rather than have the interior of the studio occupy the entire lot, Cassion Castle has created an entry courtyard behind the ‘front’ facade. This facade is then made porous by intentionally leaving gaps in the brickwork – which will create some interesting light/shadows in the courtyard by day, and will glow from the inside – out at night.

internal-view-2.4

“We liked the idea of it being almost stealthy in its presence on the street. Its a strong structural form but also almost an extension of the surrounding fabric. Its something you’d only notice as you walked past.

You go through the front door and you’re not actually inside. On a very small site to do that seems a bit nuts but it helps you to ventilate the lower floors and it means that the rooms can operate independently.”

~ Cassion Castle, via bd online

internal_view_1.5

The studio space itself is then stack alongside the courtyard, allowing for natural ventilation and light penetration into the space – the floors of the studio are to be a steel grating to maximize natural lighting, and probably create some lighting/shadow effects similar to those of the brick facade. Lastly, the 3� floors are accessed via an external staircase, located in the courtyard space – allowing for additional interaction with the perforated brick wall while moving vertically.

drawings-for-bd_new_person

.:info + images via -> Cassion Castle Architects

Posted: August 20th, 2009
at 12:07pm by orangemenace

Tagged with , , ,


Categories: architecture,green arch,interiors

Comments: 2 comments


Chen House

1_Chen+House_Marco+Casagrande_Frank+Chen_Photo+AaDa

In a dream last night, I saw a great storm. It seized the scaffolding. It tore the cross-clasps, the iron ones, down. But what was made of wood, swayed and remained.

~ Bertolt Brecht, inspiration for the Chen House

Designed by Casagrande Laboratory, of Finland, the Chen House was built on the site of an old Japanese cherry farm in the Datun mountains, North Taiwan. Built of mahogany [with concrete footings], the house was designed as a direct response to the extreme weather sometimes seen in the mountains – including severe heat in the summer, strong winds, and seasonal flooding.

Chen+House_Wall_Marco+Casagrande_Frank+Chen_Photo+AaDa

With these local environmental elements in mind, the house has been raised above the ground plain to avoid the flood waters, and is incredibly porous [as you can see in the photos] – allowing a breeze coming across a local river to cool the structure. The house also attempts to protect itself from typhoons and earthquakes by using the smaller kitchen/bath volume as a ‘kicker’ to stabilize the structure.

Chen+House_interior+1_Marco+Casagrande_Frank+Chen_Photo+AaDa

The house is not strong or heavy – it is weak and flexible. It is also not closing the environment out, but designed to give the farmers a needed shelter.

Ruin is when man-made has become part of nature. With this house we were looking forward to design a ruin.

~ C-Laboratory

Chen+House_Fireplace_Marco+Casagrande_Frank+Chen_Photo+AaDa

It’s barely noticeable in these stunning photos, but the actual ‘interior’ of the house is enclosed with glass walls on either end – although I’m not sure how the walls themselves are weatherized [check out the elevation photo, above, and the plan, below]. Even on the ‘interior’, they still appear ‘open’ – with spaces between the boards, allowing the light to stream through. To make up for this space being enclosed, a series of small operable windows are placed along the floor – along with the nana-like wall on the opposite side of the room – to allow for that breeze to enter during the summer.

What a ridiculously sick project.

Outside+kitchen_Chen+House_Marco+Casagrande_Frank+Chen_Photo+AaDa

Chen+House_Front_Marco+Casagrande_Frank+Chen_Photo+AaDa

Chen+House_Ground+Floor+Plan

::more images + info available at chenhouse01.blogspot.com::

::info, images + any quoted text provided by Casagrande Laboratory::

Posted: July 10th, 2009
at 9:58pm by orangemenace

Tagged with , , , , ,


Categories: architecture,green arch,housing,interiors,featured ninjas

Comments: 2 comments