Torre Cube by Carme Pinos

mexican_treehouse-1.jpg

Designed by Catalan architect Carme Pinos [site’s under construction], the Torre Cube is a [fairly] recently completed sustainable office building in Guadalajara, Mexico [which is also looking forward to the JVC Culture, Convention and Business Centre – a project involving 11 of the world’s most prominent architects…but that’s a post for another day].

mexican_treehouse-2.jpg

The building is based around three concrete ‘cores’ which rise vertically 16 storeys around a central open-air atrium space [seen below] that it elevated about 1 1/2 floors above grade. These ‘cores’ function as the main structure of the building, and the location of all the service elements [there's a lift in each core, along with a stairwell and both male & female restrooms]. The floors of the office tower cantilever out from these structural cores, creating three distinct vertical volumes, each of which is split at some point, creating outdoor porches/terraces at varying levels. These levels climb vertically around the building as the three main volumes step upwards towards the sky [seen in the section below].

mexican_treehouse-section.jpg

The foot of each of the individual concrete towers is eroded to allow entry into the aforementioned stairwells/lifts, and provide for some pretty sexy wood to concrete to steel to glass connections and details [below]. The triangular office floors are clad in a double skin: the floors were first wrapped in a glass facade [a great deal of which consists of operable windows], which is then masked by the horizontal wood slat paneling seen in the photographs. Workers can step out on to a grating system and push/pull these panels into their desired positions, providing control over the level of daylighting in their specific work space.

This ‘double skin’ provides enough natural ventilation that the building rarely [maybe never] needs air conditioning [remember, it's in Guadalajara]. Natural ventilation [and lighting] is also utilize within the open central ‘atrium’ space, thanks to those large three storey porches/terraces described earlier in the article. This effectively slices the depth of the building in half, providing this natural lighting and ventilation of both sides of each of the three office triangles.

mexican_treehouse-5.jpg

article and images from The Architectural Review. More from plataforma arquitectura

Posted: January 3rd, 2007
at 8:24am by orangemenace


Categories: architecture,featured ninjas,green arch,towering pagodas

Comments: 12 comments



 

Leave a Reply