Andrew Maynard Architects: Tattoo House

maynard_tattoo_house-11.jpg

[Image: Night few of the Tattoo House – a kitchen+living space addition]

I should start by saying that Andrew Maynard – with the lofty goal of ‘complete tyrannical world domination’ [sounds familiar…] – has already reached 9th dan ninja status, and I’m pretty sure he’s not even thirty [so in architecture terms, he’s basically a child]. The Aussie architect has a unique and thoughtful approach to design, and should be watched closely by all those interested in quality, green, and seemingly low-cost buildings.

Here we have the Tattoo House – an addition to an existing 3 bedroom home in Fitzroy North [A suburb of Melbourne] providing the current residents with new living and kitchen space, opening onto a new deck.

maynard_tattoo_house-7.jpg

[Image: Close-up of the house’s ‘tattoo’ and the shadows it creates]

Many of the design decisions behind the Tattoo House were based on the budget, along with local building requirements – truly using the project’s restrictions to drive the design. The addition is therefore simple square – where each element serves multiple functions for ‘maximum return’. More design for your buck.

maynard_tattoo_house-8.jpg

[Image: View of the kitchen – in particular the counter in the back as it becomes the landing for the stairs to the second level]

The new kitchen, located on the ground floor, is an open plan with large sliding glass panels that allow the space to be opened to the outside – merging with the deck to form an even larger interior/exterior room, which is accentuated by the double-height area created along the exterior wall.

maynard_tattoo_house-13.jpg

[Image: View of kitchen/dining area’s double height space, which opens onto the deck]

Above, on the second level, a new family room overlooks the kitchen’s double height space and is given a nice level of privacy by the house’s ‘tattoo’ – UV stable stickers in the form of tree supergraphics, based on images of trees from a local park. More than a simple decoration, the tree graphic is a response to the local building council requiring that the second storey spaces be at 75% opacity. The solution screens the inside – eliminating the need for curtains, reflects heat and glare away from the expansive windows – controlling solar heat gain, and [last but definitely not least] creates an incredible play of light + shadow on the additions interior surface. Pretty siiick.

maynard_tattoo_house-6.jpg

[Image: View showing kitchen opening onto exterior deck, forming a new, large open space]

maynard_tattoo_house-10.jpg

[Image: View of the addition within its context]

My only negative comment about the project: who would want to spend any time in the pre-existing house? If I had a regular home, and Maynard came along and created something this beautiful as an addition – I’d have to knock the rest over and see what else he could do [yeah, that defeats the purpose – but so what?]. Also – I wonder how much it would cost to just build the addition – I don’t need that much space anyways…
Head on over to Andre Maynard Architects’ website for more images [pages 1, 2, 3, 4, sketches + info on the ‘tattoo’] and an array of noteworthy projects.

More Andrew Maynard on architecture.MNP:

Poop House

::Images courtesy of Andrew Maynard Architects – photography by Peter Bennetts::

::MNP would like to thank Cara from Andrew Maynard Architects for dropping us an email about this project::

Posted: December 10th, 2007
at 6:00am by orangemenace


Categories: architecture,green arch,housing,featured ninjas

Comments: 10 comments



 

Leave a Reply